Notícies 2014

Es perd un veí d'Òrrius

Dimecres, 3 de Setembre de 2014

Els Mossos d'Esquadra continuen buscant l'avi de 91 anys, Jesús Ibáñez, desaparegut a Òrrius.

 

La recerca de l'home es va iniciar dilluns passat després que un familiar va donar l'avís de desaparició a les cinc de la tarda. En un primer moment hi van participar els Bombers de la Generalitat, la Policia Local, els Mossos d'Esquadra, efectius de l'Agrupació de Defensa Forestal (ADF) i també entre dilluns i dimarts s'hi van afegir uns 300 veïns de la localitat, que es van mobilitzar per tot el terme municipal sobretot per la zona del Turó de Céllecs i de Sant Bartomeu de Cabanyes.

 

La policia s'ha fet càrrec de la recerca mentre els veïns també es continuen mobilitzant per localitzar l'ancià.

 

En el moment de la seva desaparició vestia texans i camisa de quadres blau marí amb ratlles blanques, amb tirants de color granat. És calb, porta ulleres i té bigoti.

 

Informa: ACN

 

Nosaltres hem participat en el dispositiu de recerca per zona forestal amb dos vehicles i 4 voluntaris.

 

Esperem que se'l trobi el més aviat possible. Ànims a familiars i amics.

Instal·lant pancartes "Prohit fer foc"

Dissabte, 19 de Juliol de 2014

Aquest cap de setmana, aprofitant la disminució de pluges i la pujada de temperatures, hem instal·lat les pancartes on es pot llegir "Prohibit fer foc per alt risc d'incendi forestal" als municipis del nostre àmbit d'actuació. Amb aquest sistema es continúa conscienciant a la població per reduïr el nombre d'ignicions de focs de vegetació.

Dosrius, municipi d'alt risc d'incendi forestal

Article redactat pel nostre company José Luis Bastos: veí de Dosrius i voluntari de l’ADF Serra de Marina (cap de colla, operador de comunicacions a la VC-500 al Maresme i també desenvolupa altres funcions com tasques de suport a la Federació d'ADF del Maresme). En aquest article publicat al diari digital DosriusDiari.cat ens recorda la importància de les tasques de prevenció d’incendis en un municipi com Dosrius.

Molta gent no sap que el nostre municipi està declarat d’alt risc d’incendi forestal segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. El perquè? Molt fàcil, principalment per la gran massa forestal que l’envolta, i també per l’elevat nombre d’urbanitzacions i masos aïllats que hi ha, que en cas d’ incendi forestal (aquest tipus d’incendis es coneix com a “incendis d’interfase urbano-forestal”) els equips d’emergències passaríem de prioritzar l’extinció del foc de vegetació a haver de protegir principalment a les persones, animals i béns.

 

Per tal de no arribar a aquest punt, cal fer tasques de prevenció i divulgació per conscienciar a la població. Com seria principalment que no es fes cap acció de negligència amb elements de foc (no llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe; no llançar coets, petards, ni focs d'artifici), que les barbacoes compleixin la normativa (recordar que han de ser d'obra i amb mataguspires), que les cremes de residus al jardí estan prohibides (cal portar-los a l'abocador o triturar-los per fer compost), no abocar escombraries ni deixalles al bosc, i evidentment no fer foc a dins del bosc.

 

També cal parlar de la gestió de la massa forestal, la gent no és conscient que la major part dels boscos a Catalunya són privats, i els propietaris forestals si no en treuen cap benefici econòmic no poden fer-se càrrec de la gestió amb el gran perill que això comporta. Des de l’ADF Serra de Marina intentem convèncer als propietaris que gestionin els seus boscos, que tallin arbres i redueixin la càrrega de vegetació. L’Administració hauria de proporcionar més ajuts als propietaris per que ho fessin, i d’aquesta manera se’ls podria obligar de certa manera a fer una bona gestió dels boscos.

 

D’altra banda, les ADFs (Agrupacions de Defensa Forestal) intentem fer tasques de prevenció al bosc, mantenint la xarxa de camins del Pla municipal de Prevenció d’Incendis forestals (PPI) en òptimes condicions: esporguem branques que entren als camins, tallem arbres caiguts en pistes que barren el pas, arreglem el ferm de camins i pistes forestals, i fem trenques perquè l’aigua de la pluja no xaragalli el camí; perquè així en cas de foc forestal els camions de bombers i els vehicles ADF puguem accedir al lloc del sinistre. A més, en alguns cassos, llaurem algun camp (sempre amb l’aprovació del propietari) per tal de crear tallafocs naturals.

 

Per acabar, tal i com s’acostuma a dir en el món dels incendis forestals: “Els incendis no tan sols s’apaguen a l’estiu sinó durant tot l’any”. Cap foc al bosc!

Valoració revetlla de Sant Joan

Dimarts, 24 de Juny de 2014

Aquest any ha estat un dels més tranquils dels darrers anys. Tan sols s'han fet dues actuacions de foc de vegetació: un conat a Argentona en zona verda urbana, i uns 15 m2 en una parcel·la no edificada en urbanització a Mataró.

Dispositiu especial nit de Sant Joan

Dilluns, 23 de Juny de 2014

El dispositiu especial per la nit de la revetlla de Sant Joan d'aquest any per part de l'ADF Serra de Marina estarà format per 5 vehicles i 12 voluntaris:

 

 

Unitats de primera intervenció amb kit d'aigua:

  • Vehicle 4x4 pick-up amb 500L d'aigua a Mataró
  • Vehicle 4x4 pick-up de 500L a Argentona-Òrrius
  • Vehicle 4x4 pick-up de 400L a La Roca del Vallès-Vilanova del Vallès-Santa Agnès de Malanyanes
  • Camió 4x4 Unimog de 2.500L a Dosrius-Canyamars-Arenys de Munt

 

Aquestes quatre unitats tenen com a primera actuació la del seu territori assignat, però en cas d'un sinistre més important poden donar suport als altres municipis.

 

Vehicle de serveis: vehicle 4x4 amb eines mecàniques i manuals itinerant per tot l'àmbit territorial de l'ADF.

 

Totes les actuacions seran coordinades des de Control Maresme, ubicat al parc de bombers de Mataró, on hi haurà un altre voluntari de l'ADF Serra de Marina fent d'operador i d'enllaç amb bombers. I també comptarem amb la col•laboració de la resta d'unitats de les ADF veïnes del Maresme i S.E del Vallès Oriental.

Revetlla de Sant Joan al Maresme

Diumenge, 22 de Juny de 2014

Les ADF del Maresme i sud-est del Vallès Oriental ja tenen preparat el dispositiu de la nit de Sant Joan, entre les 20h del dia 23 i les 3h del dia 24, per tal d'actuar, coordinadament i conjuntament amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya, i sota la seva direcció, en l'extinció dels incendis que es puguin causar durant la revetlla.

 

Concretament, el dispositiu compta amb la participació de 9 ADF, que comprenen 28 municipis del Maresme i 6 del Vallès Oriental, i estarà format per 15 vehicles d'intervenció ràpida equipats amb dipòsits d'aigua i motobomba, i per 40 voluntaris i voluntàries, amb dos punts de control: al Parc de Bombers de Mataró i a la seu de l'ADF Alt Maresme, a Santa Susanna.

 

Font: FADFM

Es posa en marxa el dispositiu PVI

Diumenge, 15 de Juny de 2014

Avui, com cada any en aquestes dates, s'ha posat en marxa el dispositiu de Prevenció i Vigilància contra Incendis forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona conjuntament amb els ajuntaments i les ADF del Maresme.

 

Control Maresme està ubicat al parc de bombers Mataró i fa d'enllaç entre els informadors del PVI, els guaites situats a les torres de vigia dels parcs naturals i totes les ADF de la Federació d'ADF del Maresme i S.E. del Vallès Oriental.

 

El PVI utilitza la xarxa de radiocomunicacions de les ADF del Maresme i el control està físicament instal·lat a la mateixa sala de l'operador dels bombers de Mataró, arribant així a la màxima eficiència en la gestió dels incendis de la comarca.

 

Els informadors PVI vetllen per qualsevol indici de foc forestal, i informen a la població del perill d'incendi i la prohibició de fer foc.

 

Les ADF obtenim amb el PVI una ràpida detecció, comunicació i intervenció en cas de foc forestal al territori, sempre coordinats i a les ordres dels bombers de la Generalitat.

 

El 15 de març comença la prohibició de fer foc a les zones forestals

Del 15 de març al 15 d’octubre resta prohibit encendre qualsevol tipus de foc en terreny forestal, arbrat o no i en la franja de 500 metres que els envolta.   

No obstant, es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals per a la realització de diverses activitats, com crema de restes agrícoles i/o forestals, per focs recreatius i festes tradicionals.  

Les persones que hagin de fer foc presentaran la seva sol·licitud amb indicació del motiu i del lloc on s’ha de fer a l’ajuntament, per tal que aquest doni el seu vist-i-plau i les traslladi al Departament d’Agricultura de la Generalitat. 

Les cremes de brancatge i restes vegetals procedents de treballs agrícoles es poden sol·licitar a través dels ajuntaments. Es recorda que és prohibeix cremar qualsevol tipus de residu i que cal gestionar-los a través de les deixalleries.

 

Font: FADFM

Arrenjament de camins a Mataró

Dissabte, 22 de Febrer de 2014

Ja son molts els anys que la nostra ADF compta amb el suport de persones civils que han de fer tasques en servei a la comunitat substitutòries de mesures penals.

 

Aquest seria el cas de la col·laboració que tenim amb l'ajuntament de Mataró a través del servei de protecció civil i els jutjats de Mataró i Arenys de Mar.

 

Les persones que han de fer els beneficis a la comunitat, son portades al bosc pels voluntaris de l'ADF que els ensenyem a realitzar tasques de manteniment amb eines manuals als camins de Mataró. Les feines que fan son netejar els marges dels camins de tota vegetació a un metre i mig d'amplada, reparar o fer de nou les trenques que eviten que les pluges xeragallin els camins de la mateixa manera que ho fem els voluntaris, i en cas de necessitat, donar suport a la eliminació de la vegetació generada en les tallades de branques amb serres mecàniques que fem els voluntaris. Ells no fan servir cap eina mecànica per evitar accidents, tan sols fan ús de xapos i pales.

 

Aquesta és una tasca molt bona per Mataró, ja que ajuda a tenir tota la xarxa de camins d'incendis del municipi en bon estat, per tal de que els equips d'emergències hi puguem accedir a treballar amb la màxima seguretat i millors condicions en cas de foc forestal.

Marge de camí caigut a la Roca del Vallès

Diumenge, 9 de Febrer de 2014

Després d'episodis de pluja intensa o de molts dies continus plovent, cal anar en compte per les pistes i camins forestals, ja que a causa de l'acumulació d'aigua en un punt i/o la força d’escorredissa d'aquesta muntanya avall, els marges poden cedir o haver-hi esllavissades i ser causa d'un accident.

Foc de vegetació a Tiana (Maresme)

Diumenge, 26 de Gener de 2014

Aquesta tarda cap a les 13:30h s'ha iniciat un foc forestal a la serra de La Conreria entre els termes municpals de Tiana i Alella molt a prop de nuclis urbans.

 

Al lloc hi han treballat 20 mitjans terrestres i 4 mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat, 3 vehicles ADF de La Conreria i el Cap d'Intervenció ADF del Maresme Sud.

Com a mesura excepcional i a causa de la magnitud de l'incendi i el gran número de mitjans que hi treballaven, dos voluntaris de l'ADF Serra de Marina han activat Control Maresme ubicat al parc de bombers de Mataró per donar suport als voluntaris ADF La Conreria que estaven treballant al foc. 

 

28 hores d'esprés l'incendi s'ha donat per extingit. Han cremat 7 Ha de matoll i pi.

 

Notícia relacionada (tv3)

Versión para imprimir | Mapa del sitio
Premi Rossend Montané 2004

© ADF Serra de Marina