Notícies 2013

Foc de matolls a Mataró

Dimarts, 03 de Setembre de 2013

Cremen uns 200 m2 de matolls i canyes en zona verda urbana a Mataró.

 

El foc s'ha originat als voltants de les 19:30h, en una zona verda a prop de l'hospital de Mataró, sense més afectació a destacar que el propi incendi.

 

Fins al lloc s'hi han desplaçat bombers Mataró, ADF Serra de Marina, Agents Rurals, Policia Local, Mossos d'Esquadra i SEM.

Finalització informadors del PVI

Dissabte, 31 d'Agost de 2013

Avui finalitzen les unitats mòbils d'informadors del Pla de Vigilància i Informació contra incendis forestals a la comarca del Maresme.

 

Entre les tasques fetes cal destacar les 54.760 persones informades, així com la dissuasió d'infraccions a la reglamentació sobre incendis forestals i a la dissuasió d'infraccions sobre el medi ambient.

 

Bona feina, i fins l'any que bé companys!

10 anys de l'incendi de Can Nogueres de Manyans (Dosrius)

Divendres, 30 d'Agost de 2013

 

Avui fa 10 anys de l'incendi que va cremar 11 Ha de matolls i pins al paratge de Can Nogueres de Manyans a Dosrius.

 

El 2003 va ser l'any de més hectàrees cremades al Maresme després dels anys 1994, 1984, 1979 i 1973.

 

Aquest incendi va ser el que ens va fer pensar en buscar un vehicle 4x4 amb gran capacitat d'aigua per fer tasques d'extinció, així va ser com uns voluntaris van comprar l'actual Mercedes Unimog (Marina 403) i el van cedir a l'ADF. A la campanya del 2004 ja estaba operatiu.

 

Un dels nostres voluntàris més veterans encara ho recorda amb aquesta frase: "Jo vaig estar en aquet incendi, vaig sortir de casa a les 14:00h del migdia i vaig tornar a la matinada... espero que no torni a pasar".

Foc de vegetació urbana a Mataró

Dimecres, 21 d'Agost de 2013

 

Aquesta tarda a les 17:40h s'ha produit un foc de vegetació en un solar abandonat d'un polígon industrial a Mataró. A petició de bombers hem intervingut amb dos vehicles (Marina 401 i Marina 404) i 4 voluntaris, més tard s'hi han desplaçat 2 dotacions dels bombers de la Generalitat, Policia Local i SEM. Han cremat 150 m2 de matolls.

Foc forestal a Can Poi (Argentona)

Dimarts, 20 d'Agost de 2013

Aquest migdia cap a les 15:30h s'ha declarat un incendi al terme municipal d'Argentona, concretament al paratge de Can Poi, a la zona del restaurant "els 4 rellotges", cremant unes 0'84 hectàrees de matolls, camp erm, canyes, unes palmeres i part d'uns hivernacles de floricultura.

 

El foc s'ha iniciat a tocar de la carretera d'Òrrius (BV-5106 pk 10,5), el que ha obligat a tallar la circulació d'aquesta carretera en ambdós sentits durant uns 30 minuts per afectació al trànsit a causa del fum, i per deixar lliure el pas als vehicles d'emergència per facilitar-ne les primeres feines d'extinció.

Fins al foc s'hi han desplaçat 13 dotacions terrestres dels bombers de la Generalitat, 1 helicòpter de comandament i 2 helicòpters bombarders, 2 vehicles ADF Serra de Marina (Marina 403 i Marina 404) i 1 vehicle ADF Llinars del Vallès (OR-414) amb un total d'11 voluntaris, tres patrulles i l'helicòpter del cos d'Agents Rurals, diverses patrulles de Policia Local d'Argentona i Mossos d'Esquadra, el coordinador del PVI Maresme i SEM.

 

Cap a les 18:00h el foc es dona per controlat i a les 19:30h per extingit. Al finalitzar l'operatiu d'extinció queden els efectius del CAR realitzant tasques d'investigació d'inici del foc, i una unitat de l'ADF Serra de Marina com a reten per qualsevol revifalla.

 

A l’espera de confirmació per par dels Agents Rurals, la causa més provable de la ignició del foc ha estat una burilla tirada a peu de carretera, des de l'ADF volem demanar que s'extremin les precaucions i no es llencin burilles ni des del cotxe, ni en moto, ni a peu, ni de cap manera.


<Més imatges a la galeria de fotos>

 

Vídeo del foc enregistrat pels bombers

 

Notícia del foc a La Vanguardia

Foc de vegetació a can Borrell (La Roca del Vallès)

Dilluns, 19 d'Agost de 2013

Cremen 500 m2 de matolls a tocar de la urbanització Can Borrell de La Roca del Vallès.

 

Fins al lloc s'hi han desplaçat dos camions de bombers de la Generalitat, ADF Serra de Marina (Marina 404) i Policia Local de la Roca del Vallès.

Homenatge al company Antonio Márquez (1969-2013)

Diumenge, 04 d'Agost de 2013

Avui hem fet un homenatge d’acomiadament al nostre company Antonio Márquez, que ens va deixar la setmana passada vençut per un càncer. Han estat varis els condols donats per les xarxes socials, des d’aquí agrair a tots aquells que heu donat suport a familiars, amics i companys.

 

L'homenatge dut a terme per la família ha consistit en fer una sèrie de símbols en record a la seva persona, s'ha plantat un roure en un lloc idíl·lic del terme municipal on residia, la família i el nostre cap operatiu han dit unes paraules, s'ha fet un minut de silenci, s'han deixat anar tres coloms blancs i els companys de l'ADF em tocat les sirenes dels vehicles, símbol de les emergències, el seu hobby y en allò que sempre que podia, de forma altruista, invertia el seu temps per ajudar als altres.

 

"Tus compañeros de la ADF172 te recordaremos siempre Antonio."

 

Vídeo de l'homenatge

 

Foto-muntatge en recod fet per Eloi Paños

 

Exposició d'Irai Márquez "que són les ADF"

Foc forestal a Can Geimir (Dosrius)

Dijous, 01 d'Agost de 2013

Aquest matí han cremat 3500 m2 de matolls i canyes en uns camps erms a la zona de can Geimir al terme municipal de Dosrius.

 

El foc s'ha controlat abans que arribés a una zona boscosa de pins i el sinistre agafés unes altres característiques molt més perilloses.

 

En l'operatiu hi han participat 2 vehicles de l'ADF Serra de Marina (M-400 i M-403), 2 vehicles de l'ADF Llinars del Vallès (OR-414 i OR-604), 3 dotacions dels Bombers (Mataró, Granollers i Badalona), 1 helicòpter bombarder i 1 helicòpter de comandament, Agents Rurals, Policia Local de Dosrius, Mossos d'Esquadra i SEM.

 

La causa de l'origen del foc es troba en investigació, però tot apunta a una imprudència amb una serra radial al voler desballestar un vehicle abandonat.

Foc de canyes a can Balançó (Argentona)

Divendres, 12 de Juliol de 2013

Aquesta tarda, als voltants de les 17:50h s'ha produït un petit foc de matolls i canyes a Argentona, al paratge de can Balançó, a tocar d'un camí molt transitat per gent que surt a passejar, a córrer, en bici, etc.

 

El foc es trobava a prop de l'autopista C-32, el que ha obligat a tallar un carril per afectació del fum a la visibilitat dels conductors durant uns 10 minuts.

 

En menys de 30 minuts el foc ha estat totalment extingit. Al lloc s'hi han desplaçat 1 camió de Bombers Mataró, 2 voluntaris de l'ADF Serra de Marina, diverses patrulles dels Mossos d'Esquadra, Policia Local d'Argentona, Agents Rurals i SEM.

Visitem l'helicòpter nº42 dels Bombers

Diumenge, 07 de Juliol de 2013

  

Els voluntaris de l'ADF Llinars del Vallès i de l'ADF Serra de Marina hem anat a visitar les instal·lacions, equip i personal, dels companys de mitjans aeris dels bombers de la Generalitat amb base operativa d'estiu a Can Bosc (Dosrius).

 

Ha estat una bona experiència per tots nosaltres poder conèixer més de prop com i amb què treballen una part molt important en l'extinció dels incendis forestals, els helicòpters!

 

Des d'aquí saludar al personal que tant amablement ens ha rebut i desitjar una bona campanya per a tots.

Recerca de persones desaparegudes

Diumenge, 30 de juny de 2013

Avui hem col·laborat en dues recerques de persones desaparegudes conjuntament amb Bombers, Mossos d'Esquadra, Creu Roja, Unitat Canina de Rescat d'Osona (UCRO), familiars i veïns de la zona.

 

La primera ha estat a Santa Maria de Martorelles i després a Argentona.

Simulacre de foc forestal a Canyamars

Dissabte, 15 de Juny de 2013

Un any més, just abans de començar la campanya d'estiu, hem realitzat les maniobres de simulacre de foc forestal, aquestes pràctiques són molt importants ja que serveixen per refrescar i mantenir els coneixements en extinció d'incendis, i d'utilització dels equips i vehicles d'intervenció.

 

Hem pogut comptar un any més amb la participació dels companys de l'ADF Llinars del Vallès.

 

El simulacre s'ha dut a terme en el paratge de can Vallalta a Canyamars, les maniobres consistien en el correcte emplaçament dels vehicles a peu de camí, aproximació amb línia d'aigua al foc (simulat amb paper de wc), tirar mànegues i empalmar per ampliar la línea d'aigua, extinció i rematar amb eines manuals. Tot això acompanyat amb pràctiques de comunicacions via emisora de radio.

 

Al disposotiu hem participat Marina 600 amb quatre voluntaris, Marina 601 amb dos voluntaris, Marina 400 amb quatre voluntaris, Marina 401 amb dos voluntaris, Marina 403 amb dos voluntaris, Marina 404 amb tres voluntaris, OR 604 amb tres voluntaris i OR 414 amb dos voluntaris.

 

Hem fet una molt bona feina companys!

 

Esperem no haver de posar en marxa aquests coneixements en una situació d'emergència amb foc real.

Inici del PVI 2013 i Control Maresme

Divendres, 14 de Juny de 2013

Avui la Diputació de Barcelona, els Ajuntaments i les ADF's del Maresme iniciem el dispositiu de Prevenció i Vigilància contra Incendis forestals (PVI).

 

Enguany hi ha una novetat destacable, les torres de guaita de la Xarxa de Parcs de la comarca (Parc Serralada Litoral i Parc Montnegre-Corredor) operen coordinats amb control Maresme, PVI i ADF.

 

El PVI forma part del conjunt d'accions informatives, dissuassòries i d'anticipació, dirigides a evitar l'inici dels incendis forestals. Els informadors PVI vetllen per qualsevol indici de foc forestal, i informen a la població del perill d'incendi i la prohibició de fer foc al bosc i en un radi de 500 m.

 

Control PVI Maresme es troba ubicat al parc de Bombers de Mataró, el que facilita una ràpida coordinació i actuació en cas d'incendi forestal.

 

 
Zones de vigilància al MARESME:

(Codi unitat - Nom de la ruta)

75 - Sant Andreu de Llavaneres / Caldes d'Estrac / Sant Vicenç de Montalt / Arenys de Munt
76 - Malgrat de Mar / Santa Susanna / Palafolls / Pineda de Mar / Calella
77 - Sant Pol de Mar / Canet de Mar / Sant Cebrià de Vallalta / Sant Iscle de Vallalta
78 - Fogars de la Selva
79 - Dosrius / Mataró
80 - Argentona / Òrrius / Cabrils / Cabrera de Mar
81 - Tordera
83 - La Roca del Vallès / Vilanova del Vallès
84 - Vallromanes / Vilassar de Dalt / Alella / Premià de Dalt / Teià
85 - Santa Maria de Martorelles / Martorelles / Sant Fost de Campsentelles / Montornès del Vallès

 

Diputació de Barcelona: Roda de premsa 

Què fem a l'ADF? Amb l'esplai Pica-soques

Dissabte, 01 de Juny de 2013

Aquesta tarda em estat a l'esplai Pica-soques de Canyamars, on hem pogut explicar i ensenyar les tasques de prevenció i extinció que fem l'ADF Serra de Marina.

 

Els participants han pogut veure i pujar a un vehicle de serveis i suport logístic (M600) i a un de primera intervenció (M403), així com veure de prop les eines que fem servir en prevenció i extinció. Una de les parts més impactants pels nens ha estat poder sentir la força de tirar aigua amb la mànega.

 

Aquestes activitats son molt interesants per conscienciar als més petits i als seus pares dels problemes a causa dels incendis forestals.

Remullant el pollancre a la Roca del Vallès

Dissabte, 01 de Juny de 2013

Avui hem fet l'actuació programada conjuntament amb els Agents Rurals del Vallès Oriental per reduïr el risc d'incendi de ribera originat pel borrissol de pollancre.

 

S'ha actuat en la pollancreda que hi ha al voltant de la bassa dels ànecs a la Roca del Vallès.

 

Notícia relacionada: diari "el 9 nou"

Minimització del risc d'incendi de ribera

Divendres, 17 de Maig de 2013

S'inicia una campanya de prevenció d’incendis en boscos de ribera, amb un operatiu del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural format per personal del GEPIF (Servei de Prevenció d’Incendis Forestals), el Cos d’Agents Rurals i les ADF de Catalunya, amb el nom de "Borrissol 2013".

 

La campanya va encaminada a treballar sobre la disminució de la inflamabilitat, ignició i posterior propagació del borrissol (especialment de Pollancre i Àlber) mitjançant l’aplicació d’aigua a sobre del terreny cobert de borrissol per evitar que a la zona s'inicï un foc forestal.

 

Al Maresme hi ha establertes 5 zones de treball, entre les qual a l'ADF Serra de Marina ens toca fer unes actuacions als termes municipals d'Arenys de Munt i la Roca del Vallès.

 

Notícia relacionada: www.gencat.cat

Dia internacional del combatent d'Incendis Forestals

Dijous, 04 de Maig de 2013

Avui és el dia de totes aquelles persones que ens dediquem de forma laboral i remunerada o altruista i voluntària a la dura feina de la prevenció i extinció dels incendis forestals.

 

Aprofitem aquest dia per donar homenatge i forces a aquelles persones que han perdut a un familiar, company i/o amic mentre realitzava tasques per la defensa i conservació de la fauna i de la natura dels nostres boscos, així com a les de les víctimes civils dels incendis forestals.

 

Ànims a tots els companys/es per continuar endavant! Gràcies!!!

6 anys de l'incedi de Montcabrer

Divendres, 03 de Maig de 2013

El 10 de Març del 2007 la comarca del Maresme va patir un dels incendis forestals més importants en un dels seus cims més emblemàtics, el Turó de Montcabrer (Cabrils - Cabrera de Mar).

 

6 anys després del sinistre, sembla ser que la vegetació de la muntanya està rebrotant gràcies als nombrossos esforços d'administracions, veïns, voluntaris ADF, i a la pròpia natura que s'auto-regenera.

 

Esperem que algún dia desaparegui l'efecte de la llengua de foc i tornem a veure el verd complet d'aquesta muntanya de la Serralada Litoral.

 

Notícia relacionada a: Diputació de Barcelona

Felicitació a la tasca dels voluntaris

Dimecres, 10 d'Abril de 2013


Dins l'acte de celebració del Dia de les Esquadres i la Diada de la Policia Local d'Argentona, que ha tingut lloc avui al Saló de Pedra de l'ajuntament d'Argentona, se'ns ha fet entrega d'una placa en reconeixement a les tasques dutes a terme pels voluntaris de la nostra ADF en prevenció i extinció d'incendis forestals al llarg de tots aquests anys.

 

Els encarregats de presentar l'acte diuen aquestes paraules en donar-nos la placa: "Per la dedicació desinteresada, i per la tasca durant més de 20 anys, en la preservació del medi, en la prevenció d'incendis forestals i en el manteniment de pistes i camins, l'ajuntament d'Argentona vol homenatjar als membres de l'Agrupació de Defensa Forestal Serra de Marina".

 

Gràcies a tots els voluntaris i voluntàries de l'ADF Serra de Marina, aquesta placa és vostra!!!!

 

I gràcies a la Policia Local d'Argentona per felicitar-nos públicament, és un bon gest que ànima a continuar fent la nostra tasca totalment altruista en defensa d'allò que tant ens estimem, el bosc.

 

Prohibició de fer foc sense autorització

Divendres, 15 de Març de 2013

 

Del 15 de març al 15 d'octubre està prohibit fer foc en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta.

 

La prohibició afecta a les zones forestals poblades o no per espècies arbòries i els 500 metres que els envolta. Està prohibit fer foc per qualsevol activitat, sigui quina sigui la finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel.les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.

 

També està prohibit:

  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.
  • Llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • Utilitzar de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

 

Autorització de crema

 
D'altra banda el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural pot autoritzar, de manera extraordinària, realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d'incendi forestal.

 

Per a obtenir aquest permís, cal que la persona ho sol·liciti per escrit i registri l'imprès; en quant el Departament rebi la sol·licitud, es posarà en contacte amb l'interessat per a fer una visita al lloc on es vol fer la crema, si s'escau, i així poder tramitar l'autorització en base a unes condicions de prevenció d'incendis.

 

Accés al tràmit a l'Oficina Virtual de Tràmits

 

Més informació:  

Instruccions sobre els permisos per fer foc

 

Informa: Generalitat de Catalunya

Últimes samarretes a la venda

Dijous, 14 de Març de 2013

Encara podeu aconseguir la vostra samarreta de la campanya "Jo també m'he cremat" a favor dels damnificats pels incendis que van afectar Catalunya l'estiu passat, en especial als afectats pel gran incendi de l'Empordà.

 

TENIM LES ÚLTIMES SAMARRETES A LA VENDA.

 

Els dos bombers de Llançà que a títol personal van iniciar la campanya, ja ho estàn enllestint tot per començar a repartir la recaudació feta amb la venda de samarretes i tota la sèrie d'activitats, concerts i jornades fetes a favor de la causa, a aquelles persones que han patit els focs de ben a prop, i a aquelles que fins i tot ho han perdut tot.

 

Recordeu, encara podeu possar el vostre granet de sorra.

 

Si voleu aconseguir la vostra samarreta pels 10€ que valen, us podeu posar en contacte amb el voluntari de la nostra ADF que hi dona un cop de mà en la distribució, l'Àlex Navarro, al correu alex@adf172.org.

 

Per més informació sobre la campanya podeu consultar la web dels creadors: http://jotambemhecremat.wordpress.com/

 

Gràcies a tots i totes els que heu col·laborat!!!

ADF Aprèn 2013

Dissabte, 2 i 9 de Març de 2013

La Federació d'ADF del Maresme, un any més, continúa apostant per la formació bàsica en prevenció i extinció d'incendis forestals dels seus voluntaris i voluntàries.

 

A causa de les retallades en subvenció per a les Federacions d'ADF, enguany tan sols s'ha pogut mantenir el curs bàsic de protocols d'actuació, cartografia i radiocomunicació, el curs bàsic de coneixement del foc i extinció, i el curs bàsic d'eines manuals.

Han estat dos dissabtes molt satisfactòris tant pels alumnes com pels més veterans que han col·laborat fent de formadors i instructors.

 

Des d'aquí aprofitem per dir:

 

A tots els nous voluntaris ADF del Maresme, BENVINGUTS!!!

Pla d'informació i Vigilància d'Incedis forestals (PVI) 2013

Dimecres, 6 de Març de 2013

 

Les ADF conjuntament amb la Diputació de Barcelona i els Ajuntaments, desenvolupem des de fa uns quants anys el Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis forestals (PVI) de les comarques de Barcelona.

 

Ja estàn publicades les bases per les convocatòries del procés de selecció del PVI 2013 per informadors i operadors.

 

Web de seguiment pels inscrits: www.infobosc.cat

 

 

INSCRIPCIONS ABANS DEL 22 DE MARÇ DE 2013

Torna a nevar al Maresme

Dissabte, 23 de Febrer de 2013

Aquesta nit de divendres i matinada de dissabte, hem estat afectats per un fort temporal de neu que ha ocasionat diverses incidències arreu del pais: carreteres inpracticables, cotxes atrapats o estimbats, pobles incomunicats, talls de llum, arbres caiguts, etc.

 

Al Maresme, el temporal no ha estat tant fort com el del 2010, però tot i així, al activar-se el pla NEUCAT i els plans bàsics municipals d'emergència per neu, la nostra ADF ha mobilitzat un vehicle 4x4 i dos voluntaris per col·laborar en possibles retirades d'arbres caiguts o a punt de caure que ocasionessin situacions de perill. També disposàvem d'un altre vehicle 4x4 i 6 voluntaris més en alerta per si era necessari ser requerits a donar suport.

 

En aquest episodi només cal destacar sense més incidències, l'alliberament d'un vehicle 4x4 en pista forestal, que havia quedat enganxat per la part de sota al damunt d'una soca d'arbre mal tallada i que era més alta del que hauria de ser. L'avís va ser donat al 112 i transmés directament per Control Central al nostre Cap d'intervenció que va donar l'avís al vehicle activat.

ADF Aprèn 2013

Dilluns, 4 de Febrer de 2013

Desde la Federació de les ADF del Maresme es continua apostant per la formació del voluntariat ADF.

 

Aquest any tan sols s'oferten dos cursos:

 

  • Eines i maquinària forestal. 4h.

Dia 23/02/13 de 9-13h

 

  • Formació Bàsica. 10h. 

Dies 02/03/13 i 09/03/13 de 9-14h

 

 

Per més informació dirigiu-vos al vostre cap operatiu.

Òrrius s'agrega a l'ADF Serra de Marina

Dilluns, 21 de Gener de 2013

L'ADF Òrrius s'ha agregat a l'ADF Serra de Marina.

 

Ara, l'ADF Serra de Marina es compon de 7 municipis (Arenys de Munt, Argentona, Dosrius, La Roca del Vallès, Mataró, Òrrius i Vilanova del Vallès), situada en el ben mig de la comarca del Maresme i al S.E. del Vallès Oriental, té una extensió de més de 10.000 Ha de bosc (sobre tot pi i alzines) repartides entre el Parc de la Serralada Litoral i el Parc del Montnegre-Corredor.

 

Aquesta integració, a més d'una millor gestió de recursos materials i humans, millorarà l'operativitat en les tasques de prevenció i extinció d'incendis forestals al terme municipal d'Òrrius.

Versión para imprimir | Mapa del sitio
Premi Rossend Montané 2004

© ADF Serra de Marina